środa, 22 kwietnia 2015

SOLAMNIJSKA UCZTA - Ziemniaki z Palanthas

Ziemniaki z Palanthas (podwójnie pieczone ziemniaki)



"To danie nie pochodzi oryginalnie z Palanthas, jednak zostało tak nazwane na część miasta (czy raczej jego mieszkańców) przez Rycerza Solamnijskiego. Porównał wnętrze ziemniaka do ludzi z Palanthas , którzy opuścili mury by zostać zmiażdżeni, a potem powrócili tylko po to by zostać zjedzonymi. Palantyjczycy nie przejmują się tą analogią, ale nie przeszkadza im to w rozkoszowaniu sie daniem na które sami  mówią - Podwójnie Pieczone Ziemniaki." 

Niestety nie miałam przyjemności czytać o Palanthas i nie do końca wiem co takiego tam się stało. Jeżeli ktoś kojarzy tę sytuację, to bardzo proszę dajcie znać, bo nawet moi koledzy DDmaniacy nie przypominali sobie sytuacji :)
Przepis pochodzi z  Leaves From the Inn of the Last Home.



Na każdego świeżo upieczonego ziemniaka:
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- pół łyżeczki szczypiorku
- 2 Łyżki startego cheddara
- pół łyżki roztopionego masła
- sól
- pieprz

Przekrój upieczonego ziemniaka wzdłuż. Daj mu ostygnąć około 10 minut. Delikatnie wydłub środek ziemniaka zostawiając około pół centymetra od skórki. Zmiażdż środek ziemniaka  i wymieszaj ze śmietaną, szczypiorkiem, masłem i połową sera. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Włóż nadzienie z powrotem do skorupki ziemniaka. Każda polówkę posyp resztą sera. Piecz w 180 stopniach 10 do 15 minut do momentu aż ser się roztopi  a cały ziemniak będzie gorący na wskroś.

Ziemniaki po nadzianiu mogą być przechowywane w lodówce albo zamrożone. Czas pieczenia dla zimnych ziemniaków będzie wtedy dłuższy.  Wyjęte z zamrażarki należy najpierw odmrozić. Takie ziemniaki można też przyrządzić w  mikrofalówce, podgrzewając 2 do 5 minut w zależności od wielkości i temperatury ziemniaka.
Po drugim pieczeniu dobrze nadają się do odgrzewania, zawinięte w folie aluminiową w piekarniku, albo na woskowanym papierze w mikrofalówce. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz