Ziemniaki z Palanthas (podwójnie pieczone ziemniaki)
"To danie
nie pochodzi oryginalnie z Palanthas, jednak zostało tak nazwane na część miasta
(czy raczej jego mieszkańców) przez Rycerza Solamnijskiego. Porównał wnętrze
ziemniaka do ludzi z Palanthas , którzy opuścili mury by zostać zmiażdżeni, a
potem powrócili tylko po to by zostać zjedzonymi. Palantyjczycy nie przejmują
się tą analogią, ale nie przeszkadza im to w rozkoszowaniu sie daniem na które
sami mówią - Podwójnie Pieczone
Ziemniaki."
Niestety nie miałam przyjemności czytać o Palanthas i nie do końca wiem co takiego tam się stało. Jeżeli ktoś kojarzy tę sytuację, to bardzo proszę dajcie znać, bo nawet moi koledzy DDmaniacy nie przypominali sobie sytuacji :)
Przepis pochodzi z Leaves From the Inn of the Last Home.
Na każdego świeżo upieczonego ziemniaka:
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- pół łyżeczki szczypiorku
- 2 Łyżki startego cheddara
- pół łyżki roztopionego masła
- sól
- pieprz
Przekrój upieczonego ziemniaka wzdłuż. Daj mu ostygnąć
około 10 minut. Delikatnie wydłub środek ziemniaka zostawiając około pół centymetra
od skórki. Zmiażdż środek ziemniaka i
wymieszaj ze śmietaną, szczypiorkiem, masłem i połową sera. Dodaj sól i pieprz
do smaku.
Włóż nadzienie z powrotem do skorupki ziemniaka. Każda
polówkę posyp resztą sera. Piecz w 180 stopniach 10 do 15 minut do momentu aż
ser się roztopi a cały ziemniak będzie
gorący na wskroś.
Ziemniaki po nadzianiu mogą być przechowywane w lodówce
albo zamrożone. Czas pieczenia dla zimnych ziemniaków będzie wtedy
dłuższy. Wyjęte z zamrażarki należy
najpierw odmrozić. Takie ziemniaki można też przyrządzić w mikrofalówce, podgrzewając 2 do 5 minut w
zależności od wielkości i temperatury ziemniaka.
Po drugim pieczeniu dobrze nadają się do odgrzewania,
zawinięte w folie aluminiową w piekarniku, albo na woskowanym papierze w
mikrofalówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz