- Tak się kończy
zawierzanie mapie kenderów - Flint , w Tartis
Kolejny przepis który uważam za mega zabawny. Zastąpienie krewetek mięsem z indyka... no cóż :D Aby nadać nadmorskiego charakteru potrawie użyłam tagliatelle szpinakowego. No bo taki zielony i długi, to prawie jak jakieś glony. niestety nie pamiętam firmy od makaronu ale było to zdecydowanie najlepsze tagliatelle jakie jadłam. Rewelacyjna konsystencja.
Swoją drogą, zawsze kiedy robiłam jakieś gulaszo-podobne potrawy, samo nasuwało się, żeby podać z ryżem, kaszą czy ziemniakami. ta potrawa przekonała mnie, ze z makaronem też może być rewelacja. Choć w sumie w wielu restauracjach podają kurczaka w sosie z makaronem... chyba...
Co do samego smaku potrawy: podczas całej mojej przygody z gotowaniem, zawsze szkoda mi było pieniędzy na wino... bo w końcu można je wypić OMNOMNOM to po co tak marnować. Ale w jakim ja byłam błędzie! po raz pierwszy z gotowaniem na winie spotkałam się u mojej przyjaciółki. Nałogowo robiła spaghetti bolognese na czerwonym winie wytrawnym. Niesamowicie mi smakowało. Tak samo tutaj. Białe wino nadaje niepowtarzalnego charakteru sosowi i samemu mięsu. Warto się wykosztować :)
Przepis pochodzi z Leaves From the Inn of the Last Home.
Przepis pochodzi z Leaves From the Inn of the Last Home.
Po Katakliźmie, port w Tarsis stracił dostęp do morza w związku
z czym wiele z tradycyjnych przepisów uległo zmianom. Krewetki z Tarsis są
specjalności Gospody pod Czerwonym Smokiem.
- pół kilo piersi
z indyka
- 1 posiekana szalotka
- 1 łyżki mąki
- 1 łyżeczka koperku
- 5 łyżeczek masła
- 3/4 szklanki wytrawnego
białego wina
- 1 1/2 szklanki mleka
- 3 szklanki ugotowanych klusek
Pierś z indyka pokrój na
medaliony o szerokości około 2,5cm i pół centymetrowej grubości. Podstamaz je na 2 łyzkach masła na średnim ogniu do czasu az mięso zbieleje i
nie pozostanie zadnen slad różowizny. Dodaj wino i szalotkę. Duś przez 3
minuty.
No osobnej patelni rozpuść pozostałe 3 łyżki masła i
zmieszaj z mąką. Zagotuj mleko; zdejmij z ognia i szybko wlej do zasmażki.
Mieszaj raźnie trzepaczką do czasu aż sos zgęstnieje i stanie się kremowy.
Dodaj powstały sos oraz koperek do indyka i gotuj około pięć minut na małym
ogniu ciągle mieszając.
Podawaj na posłaniu z klusek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz